Rose

Saturday, 12 March 2011

Spagheti goreng ala-ala jimat..

Petang ni dok ngadap tv tengok citer hindustan kat tv silih berganti chanel perut berbunyi minta diisi. Nak makan nasi tak teringinla plak. Jengok ke dapur intai-intai bahan apa yang bleh dijadikan makanan. Sekali tengok ada spagheti da... Kebetulan plak beli daging salai dekat Qilah yang masih belum terusik. Ada chance ni... Penah tengok dekat chanel AFC Jamie Oliver masak spagheti ngan cendawan. Tengok dalam laci ada cendawan butang je.. Belasah jela.. Lepas asar mula operasi. Rebus spagheti, potong bawang, cendawan and daging salai.. Ready untuk gamatkan dapur.. Mummy tanya masak apa? Orang nak masak spagheti goreng. Kenapa tak makan nasi, gulai ketam dengan nenaskan ada.. Kadang-kadang mummy bising, jarang sangat makan nasi kat umah. Puas suruh tapi kalu ulam ada terutama daun putat, ulam raja and gajus sure makan punya.. Semalam makan juga nasi sebab ada kerabu belimbing ngan ikan rebus.. Nanti bleh kongsikan resepi kerabu belimbing buluh tu..

Bahan tok spagheti goreng...
Daging salai
Cendawan butang
Bawang besar
Bawang puteh
Lada hitam
dan semestinyalah bahan utama dia adalah spagheti.....
Goreng daging salai sampe garing, masuk bawang, cendawan, lada hitam dan spagheti. Jangan lupa garam sekali. Kebetulan ada mix vege.. Letak sekali dalam tu bagi nampak meriah..


Siap juga akhirnya spagheti goreng ala-ala jimat. Sedap juga.. Cubala... Tambah minum dengan air limau.. Memang sedap sangat... Air limau tu letak garam sikit lagi best. Limau plak dari pokok yang mummy tanam tepi umah.. Nak guna petik je. Walaupun tak banyak tapi lepas la tuk wat sambal belacan, makanan wajib daddy..
Satu lagi bahan penambah sedap, sos kicap cili padi. Memang sentiasa ada dalam freezer. Kat umah jarang makan bihun goreng letak cili giling. Selalunya wat bihun goreng singapore so sos ni wajib ada... Blehla makan dengan spagheti goreng den ni... Sodap jugak ghasonyo... Cubola...
Nak tahan lama sos ni blehla masak sikit. Tapi selalunya tak tahan bukan sebab basi tapi tak tahan sebab cepat habis... Hehe...

No comments:

Post a Comment