Rose

Sunday, 1 September 2013

W.E.E.K.E.N.D

Hai semua... Ni nak share aktiviti hari minggu ngan kawan-kawan. Biasala bila hari minggu bangun je tido sure daddy tanya tak p kedai beli ikan ke... Tugas rutin kalu hari minggu.. Lepas sarapan teruskan misi menawan pasar Pokok Sena. Memang best beli kat sini... Macam-macam ada. Ulam-ulam kampung jangan cakapla.. Memang superb...

Meh tengok apa cek masak.. Tu pun hari sabtu sebab jumaat doyah wat open house.. I kuar umah awal. G bank selesaikan apa yang patut.. Bayar gaji kat pekerja bank... Hahaha.. Perasannn...

Tom yam udang.. Pes dia dari Thelenddd kot..

Ketam goreng.. Belum disambalkan lagi

Air asam nak dikawankan dengan siakap stim

Ketam berlada @ sambal

Siakap steam.. Curah kuah tomyam.. Letak halia sikit.. Memang sedap
Masa makan baru perasan semua menu pedas.. Hahaha... Xpela... Janji best..
Meh makan semua.. Jemput-jemput....

Cuti-cuti di Krabi Thailand

Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin.Masih tak terlewat rasanya nak ucapkan Selamat Hari Raya untuk semua... Maafkan atas segala keterlanjuran kata. Kot2 ada terlanggar border ke hapa ke mulut ni.. Nama pun manusiakan, haruslah sinonim ngan kesalahan yang disengajakan atau tidak.. Sempat puasa enam tau... Bangga rasa.. Selesai puasa ganti n dapat puasa enam lagi. Syukur pada Allah sebab dapat tunaikan tanpa sebarang masalah...

Haaa, ni nak citer pase g cuti lepas hari raya ritu.. Akak kan cuti dua minggu.. Takkan nak ngadap balang kueh hari-harikan... Pastu masuk dapur belasah nasila, lemangla dan ketupat bagai.. Buka sekolah dah jadi tong.. Hahaha... So rancangla ngan kengkawan kat sekolah nak melepaskan tekanan.. Jomlah kita bercuti.. Kena pulak ada kawan ni dia ni ada 2 taraf kerakyatan.. 1 Malaysia 1 g Thailand.. Rasanya kerap lagi dia kat Thailand dari Malaysia.. muahahaha... Jangan marah Qilah, nanti kena jual.. Dia ni plak pantang ajak bercuti, dok semput pun leh lagi search internet cari lokasi... Fikir punya fikir kita orang cadang nak g berjemur kat Krabi, Thailand... Coiiii... Macamla gebu sangatkan nak jemur-jemur ni...

So kita orang pun rancangla nak bercuti. Tarikh yang dipilih 14hb sampe 16hb Ogos.. Balik tu relaks sehari sebelum masuk keja.. Yang bestnya I ni asal nak g jalan je tempah semua dulu, esoknya nak pegi baru gtau mak n ayah.. Mak siap sound bertuah punya anak... Esok nak pegi baru nak cakap... Dalam dok bebel-bebel tu sempat lagi ngoder barang.. Belikan mak tu belikan mak ni... Sebab tu ahkak tak penah cakap awal2 you nak g bercuti... Macam tahun lepas gi Bandung dibantainya gitau kakak2, apa lagi dah jadi orang pathani ngelek barang jualanla.. Nasib bek tak berjunjung.. Semua pakat order je... So tahun ni kita rahsiakan. Yang tahu orang dalam umah je..

Kami bertolak dari sekolah dalam pukul 9 camtu... Yelah, tunggu orang tu, tunggu orang ni lambat le bertolak... Sepanjang perjalanan sekejap tido sekejap bangun. Singgah makan tengah hari dekat Trang.. Makanan kat situ okla tapi makanan dia pedas yang hamat... Makan sambil nangis ok. Kau ada?... hahahaha... Lepas makan kami teruskan perjalanan ke Krabi.. Nginap kat Srisuksant Resort...  Dalam perjalanan tu tido lagi, bangun tido makan lagi... Hoisshhhh, takut nanti nak turun van xmuat pintu plak. Hahaha... Gomok!!!

Ni la tempat makan Trang.. Maklong n K.Muna Yang tersorok tapi tak brapa nak sorok tu Gebu..

Maklong, K.muna n Gebu.. Posing b4 makan.. Dekat toilet kot...

Nasi I punya.. Pedas nak mammmpppp!!!! Nangis kot makan

Ni Gebu punya....

Sebelum sampai resort sempatla singgah dekat satu tempat ni beli souvenir. Fossil Shell Beach.. Memang banyak barang-barang menarik. Ada pearl and macam-macam lagi. Tapi masa ni tak sakan sangat belinya.. Biasa2 je.. Sebelum balik singgah lagi sekali. Masa ni la berjuang habis-habisan shopping.. Harga pun kerat habis-habisan.. Hahaha.. Bab tawar menawar ni memang cek tera...

Sempat posing sambil pilih barang

Antara barang yang ada kat Fossil Shell Beach..

K.Cik dah rope Lady D dah dengan topi bagai..
Setelah shopping bagai kami bergerak ke tempat penginapan. Srisuksant Resort dekat Aonang... Sangat cantik... Teruja you.. Tapi yang lecehnya dok tingkat empat nun.. Lenguh manjat tangga.. Macam nak putus nyawa.. Bleh plak takde lift.. Sape wat ntah resort ni. Ko bayangkan makan banyak-banyak dah tu habis camtu je sebab panjat tangga... Dah tu naik atas penat punya pase, rembat kue raya plak.. Acaner tu... Hehehe..
Dah sampe tempat penginapan

Ha, ni la tempat penginapan kami... Nun dipuncak tula bilik kitaorang







Lepas rehat semua bagai, malamnya kitaorang keluar makan.. Ntah apa nama restoran dia tapi memang bestlah.. Makanannya memang sedap. Yang penting suasananya sangat cantik.. Bayangkan dalam ayo ada lampu... Driver kami cakap malam memang cantik.. Tapi kalu siang out sikit... Hahaha.. Xpe, yang penting menu dia tu yang best.... Bukan nak minum air tasik dia pun.

Tengah belek-belek menu...


Tomyam dia punyala best...

Bos pun ikut gak.. Hehehe... Sporting giler..

Posing gitewww!!!!

Tada... Dah sampe...
Malam tu makan sepuas-puasnya... Semuanya sedap menjilat jari.. Lepas makan balik ke resort sempat lagi pusing-pusing dengan Aonang. Naik tut tut.. Saja jamu mata. Lepas tu balik tido.. Esoknya acara pusing pulau plak...

Paginya awal lagi dah bangun. Siapkan diri kemudian sarapan. Makan buah je ngan makaroni carbonara..
Walaupun nak makan tapi posing tetap posing

Sibuk pilih menu...

Ehhh.. ehhh...ehhh,,,, Tengok pake topi ngat pompuan tapi ada janggut...



Lepas sarapan kami mulakan operasi pusing-pusing pulau..Nek bot... Bleh tahanla dia punya pemandu pelancong... Kelakar.. Tapi yang tak tahannya aksi-aksi dalam bot tu.. Yelah nama pun campur.. Macam-macam ada kat dalam tu.. Antara pulau yang kami lawati Phi Phi Island, Monkey Bay, Maya Bay, Viking Cave. Tempatnya menarik. Air pulak jernih... Ha, ni nak kongsi petua sesiapa yang rajin mandi laut. Masa mandi amik pasir dia tepek kat muka wat macam bedak.. Dapat kurangkan kesan sun burn.. Jom layan gambar yang sempat dirakamkan...
Ehhh... duyong naik pantaila...

Udah rope itik dah masing-masing bila jumpa ayo..


Penyeri trip kami.. Hana' n Ana.. 

Trip kali ni i jadi baby sitter ok... Mak bapak diorang tak perasan pun bawak anak datang bercuti... Hehehe... Asyik melekat ngan Auntie Ros.. jom tengok lagi gambar
Posing jangan tak posing.. Kamera baru tu.. Tauke rombongan punya... Baju polkadot tu..

Dengan Ana. Melekat macam belangkas. Qilah, jom tukar nama.. Hahaha...

Anak-anak mandi laut mak2 sibuk posing..

Wajah-wajah kesayangan yang sedang keriangan

Lompat bang jangan tak lompat... Yeeeehaaaa

Tu la pemamdu pelancong orang Thai... Sibuk je nak join sekali
Seharian pusing pulau balik hotel rasa macam lembik.. Rehat-rehat sambil jamah kueh raya yang masih berbaki.. Tengok tv pun tak faham menda.. Tulisan plak macam maruku... Bersimpul-simpul... Kartun pun siam.. Acaner?...

Malamnya lepas maghrib kitaorang gerak cari makan malam plak.. Sasaran utama steambot.. Jom layan gambo.. Nak citer penatla...
Antara makanan yang disediakan.. Banyak giler.. Nek rambang biji mata tengok...

Masing-masing dah lapo sebab seharian pusing pulau

Chef paling gebu...









 Memang puasla makan malam tu.. Harga pun tak mahal. Dalam RM20 je sorang... Banyak pilihan.. Semua amik... Balik makan sempat lagi buat foot scrub dengan Gebu.. Buat kat kedai tepi hotel je tapi best giler... Tertido gakla.. Enjoy sesangat..

Soknya dalam kul 10 camtu kami gerak ke Hadyai... Misi menghabiskan sisa bhat yang dah tak lebat... Huhuhu... Sedar tak sedar 7 rattt cek habis kot... Semua bantai.... Malaysia ada, bhat pun ada... Jenuhla kena bebel...  Di Hadyai kami ke Floating Market.. Yang niaga dalam sampan tu... Humang aiiii... Teruja yang hamat... Barang2nya pun murah2. Sempat sambar 3 helai blouse, baju kemeja tok daddy, bakul and beg tok mummy. Macam2 beli...
Macam-macam ada...

Ko mampu ke jual macam ni... Hahahaha.....

Makanan dia memang sedap-sedap..



Puas shopping kami pun bertolak balik. Letih jangan cakaplah. Sekejap tido sekejap jaga.. Akhirnya dalam pukul 9 lebih kami sampai dekat sekolah sebab keta park dekat situ.. Dah masukkan barang dalam keta, trus balik.. Memang keletihan tahap yang melampau.. Tapi yang penting seronok sangat bila dapat bercuti dengan kawan2. Segala masalah memang tinggal kat borderlah.. Tapi dah masuk balik Malaysia kena amik balikla.. Kang siam plak runsing fikir pase keja kite plak..

Dalam banyak-banyak gambar kat Krabi gambar ni paling best.. Hahaha...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Sama tak gambar ni... Hahahahahahah... Comey sangat!!!

Qilah, lepas ni kita datang lagi eikkk.. Nak wat foot scrub... Muahahahaha...
Bye... Adiossss!!!