Rose

Wednesday, 6 July 2011

Coklat muffin!!!!

   Hari ini operasi mengukus muffin bersama student... Sebenarnya dah lama bebenor berjanji ngan diaorang tapi sebab busy misi ni asyik postpone je.. Tapi lastweek memang nekad akan wat juga... Akhirnya dapatla dilaksanakan dengan jayanya. Memang fun and enjoy sangat2...


   Tapi gambar muffinnya takde, yang ada hanya chef2 yang giat menghasilkan muffin je... Sebenarnya, resepi ni pake resepi kek coklat kukus... Hehehe... Tapi murnikan lagi dengan paper cup and sedikit decoration... Okla, not bad... Jom layan...
Nak makan pun sempat possing... Kontrol2!!!!

Tadaa.... Ni la muffin kami!!!

Fatin malu2 kucing, Athira kontrol je...

Baiklah puan2 kita kukus muffiin ni 10 hingga 15 minit ye

Hanani tengah buat2 sibuk...

Monday, 4 July 2011

Puasa sunat....

    Hari ahad kitaorang wat nasi mendy... Makan dengan ayam panggang and dalca... Nak wat salatah tapi blender wat hal plak so tukarkan dengan air asam je.. Tu pun tetap sodap... Nasinya kami warnakan dengan 3 warna. Dah jadi nasi mendy versi hujan panas... Hehehe...


   Yang bestnya bos tumpang sekaki... Takpela, dapat gak dia merasa... So hari ni kita orang plan nak puasa... Leh gak kurangkan lemak-lemak yang ada sebab kita orang asyik masak je kat sekolah... Macam-macam menu hasil sumbangan beramai-ramai...


   Bila dah nama puasa, asal tengok benda makan je mesti nak beli or nak buat... So kat bawah ni la juadah berbuka hari ni. Kari ayam, bilis goreng, hati ayam goreng kacang, ikan goreng, ulam tu daddy punya, jeruk daun maman (xsuka, dah penah try tapi baru cecah mulut dah kua. Kua dia saja takpe ni habis kua yang lain. Last2 nasi yang dimakan tak habis) and dah tentula sambal belacan...



Sedapkan?..... ikan bilis tu beli kat Langkawi... Memang best... Goreng letak bawang, cili kering, daun sup. Nak best lagi tambah kentang... Perrrgggghhhh memang terangkat... Tapi goreng macam ni tak tahan lama, sebab sekejap je dah habis.... hehehe... Tak caye tryla....

Akhirnya.....

    Dah lama sangat nak wat trifle ni. Blog atie dah berpuluh kali buka tapi tak buat-buat jugak. Hari tu g fairy beli swiss roll tapi bahan len tak beli jugak. Akhirnya swiss roll tu dok je terperuk dalam freezer... Tapi hari ini, tanggal 4 Julai terciptalah sejarah akhirnya trifle yang diidam-idamkan  menjadi kenyataan. Tu pun sebab puasa... Hehehe... 

    Lepas sekolah kuar ngan budak-budak kelas g spital ziarah pelajar kelas yang kemalangan. Sedih, tak leh tengok lama-lama. 2 orang, girl lagi... Last 2 week dah sorang. Tu pun tak sempat g tengok coz kena ke maktab. Dok plan ngan budak-budak nak terjah rumah dia. Kua awal sebab nak g maxis return broadband yang diaorang anto. Lepas tu singgah TSB ang blila barang-barang tok trifle... Memang nekad nak wat jugak hari ni... Sambil tu beli juga makaroni kot2 rajin leh gak masak bawak ke sekolah... Nikmatnya kalu dapat kongsi makanan dengan kawan2...

   Lepas hantar je budak-budak balik asrama terus balik umah. Sampe je kat depan tengok-tengok abang ipar and anak buah yang KL ada. Balik makan buah. Si Fikri ni keja pompuan memang dia suka. Terus ajak dia laksanakan misi trifle. Memang nak le dia. Sambil dia tolong-tolong kacau sempat lagi memuji. Kiranye dalam kuarge kite maksu yang paling terer masakkan.... Ehhheeehhhh.... Malu dipuji camtu... Nanti adik balik nak suh mama buatla...
   
   6.30 dah siap masuk dalam freezer, tapi budak kenet ni tak sabar 5 minit sekali dia buka pintu peti ais nak tengok dah beku ke belum.... Adoiiiyaiiii..... Tapi yang pasti bila dah beku memang sedap sangat and menjadi... Tak sia-sia...

Jom intai gambar kat bawah ni........



 Ni hasilnya selepas betul-betul dah sejuk....



 Ikut resepi atie letak jus dekat lapisan kek, tapi gatai tukar. Orang gunakan jeli jugak... So lapisan kek tu dikukuhkan dengan jeli... Tapi rasanya memang superbbbb... Baru setengah jam beku, dah tinggal separuh... Si kenet tu siap tapau bawak balik umah toknya. Komplen plak tu, sikitla maksu...