Rose

Saturday, 12 March 2011

Lepat bunga chi cha@chi chap...

Tak tahu mana satu betul tapi kitaorang memang panggil bunga chi chap.. Tapi semalam masuk paper Sinar dia tulis situ bunga chi cha.. Tak kisahla apa pun janji bunganya sama. Ingat lagi masa kecik2 dulu lepas subuh kitaorang ramai2 dengan sepupu2 merentas hutan tok cari bunga ni... Memang cantik sangat bila dia jatuh bertaburan dekat atas rumput dan pokok2 berdekatan. Rasanya sedap dan wangi.. Bila balik umah mummy amik bunga tu dan buang tangkainya.. Jemur sampe kering or terus je bland tok dijadikan ramuan lepat liat. Kalu jemur bleh simpan.. Wat serbuk. Kiranya lepas ni leh la wat lagi...

Ni la rupanya bunga chi cha@chi chap...

Yang tu dah siap dibuang tangkai oleh mummy.. Tiap2 pagi si Farhan nek motor g kutip kat tepi sungai... Pokok yang dulu2 kutip ngan kakak ang cousin tak tahula ada lagi ke tak... Dalam hutan, kena lalu kat kubur plak tu.. Pokok yang ni tepi jalan je.. Macam bunga sakura pun ade gak bentuknya..


Mummy nak jemur tok stok wat lepat nanti.. Abang2 and kakak2 memang suka makan lepat bunga. Tak perlu lagi letak gula merah, cuma letak gula putih je... Bunga ni dah bagi warna kat lepat tu.. Lepas habis buang tangkai, mummy suh amik daun pisang tok wat lepat. Kak wan pun mula parut kelapa tok masak kepala santan sampe pecah minyak...



Bunga chi chap yang dibland... Bunga yang segar, kalu yang jemur kering lagi senang tak payah bland sebab pake serbuk je.... Campur sekali ngan tepung pulut n kepala santan..


Bunga yang siap dibland.......

Campur sume bahan, maka jadilah adunan macam ni.. Apa lagi, sedialah untuk membungkus... Daun pisang jangan lupa.. Chef Wan kita dah makin advance sekarang, daun pisang tak payah layur api lagi, men iron ja... Hehe... cepat sikit... Dulu nak makan lepat punya la seksa. Mana nak kukur kelapa, dah tu nak layukan daun pisang nak kena nyalakan api besar. Bau asap api melekatkan kat badan tak payah cerita la.. Sekarang semuanya mudah...  Tekan plug je, semua siap...

Adunan lepat
Daun pisang untuk membungkus

Ok puan-puan, macam ni caranya nak bungkus lepat ye... Demo oleh Chef Wan... Hehehe..


Dah banyak nanti blehla kukus... Emmmmm yummy.... tak sabar nak tunggu masak....

Dah masak nanti blehla makan ngan nescafe panas... Uhhh mak ai... nikmat giler.... Sok nak p maktab nak bawak bekal la... 

Tadaaaa..... Ni la rupa lepat yang dah masak.... Sedapkan.... 2 lapis pengukus penuh dengan lepat tapi bangun pagi tadi tengok tinggal 1 lapis je lagi... Selapis lagi dah kena korban semalam...

1 comment:

  1. suka tau lepat bunga ni. dulu sampia kena sengat temingat semata mata dok kutip bunya ni nak wat lepat liat

    ReplyDelete