Rose


Sunday 30 October 2011

Black pepper chicken chop

Dah lama nak kongsi ni dengan semua tapi setiap kali wat chicken chop, tak sempat nak amik gambar dah habis di jamah kaum kerabat. Tapi baru-baru ni Kelab Katering telah meminta bantuan saya untuk menunjukkan cara-cara menyediakan chicken chop untuk projek kelab diaorang. Jom kita tengok bahan-bahannya..


Black pepper chicken chop
  • 2 ketul ayam paha (dibuang tulangnya)
  • 5 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 2 sb madu
  • 2 sb sos tiram
  • 2 sb sos tomato
  • 2 sb sos cili
  • 2 sb sos lea & perin
Bahan untuk sos :
  • sos lada hitam (saya guna jenama zuza)
  • lada hitam yang ditumbuk kasar
  • cendawan butang
  • tepung jagung
* untuk goreng ayam saya guna tepung kentucky yang saya beli kat tesco

Cara penyediaan :
  • Semua bahan untuk perap ayam dikisar. Masa kisar tak perlu gunakan air. Boleh gunakan sos untuk kisar.
  • Cucuk peha ayam tadi menggunakan garpu bagi membantu bahan perap menyerap dalam isi ayam.
  • Perap ayam lebih kurang 2 jam. Lagi lama lagi sedap. Biasanya saya perap semalaman.
  • Biasanya sebelum menggoreng ayam saya kukus terlebih dahulu selama 3 minit. Bila kukus, cepat sikit masak. Hehehe...
  • Untuk menggoreng pula, celup ayam terlebih dahulu ke dalam telur yang telah di pukul kemudian golek pula dalam tepung kentucky.
  • Goreng sehingga masak.
  • Untuk kuahnya pula, masukkan sos lada hitam, air (ikut byk sos yang digunakan) selalunya sebotol sos, sebotol air. Kacau rata. Masak dengan api yang sederhana.
  • Cendawan dipotong nipis ikut kesukaan masing-masing.
  • Masukkan lada yang telah ditumbuk kedalam adunan kuah tadi beserta bancuhan air tepung untuk memekatkan kuah, jangan lupa masukkan cendawan yang telah dipotong tadi.
  • Untuk hidangan, tuang kuah ke atas ayam yang telah digoreng. Selamat mencuba!!!!!......



2 comments:

  1. cek da sekali ke ritu?...
    tryla wat kat umah, leh gak bagi mak ayah rasa

    ReplyDelete