Rose


Saturday 1 October 2011

Crispy Mini Puff..

Salam.... Dah lama tak berblog.... Rini nak kongsi resepi puff yang dah tertangguh agak lama... Kulit puff ni dah lama tersadai dalam peti sejuk.. Tapi petang semalam tekad jugak nak buat.. Maka jadilah puff mini yang tak seberapa ni... Jom tengok...

Bahan-bahan:
Kulit puff (Beli je yang dijual di Giant)
4 biji kentang
Daun sup
1/2 cawan bawang goreng
daging pepperoni
Mozarella cheese
3 sudu mentega
Garam
Lada sulah

Cara membuatnya :
Kentang direbus, jangan lupa letakkan sedikit garam. Lepas dah empuk lenyek kentang tadi, masukkan mentega, bawang goreng, lada sulah, daun sup yang telah dipotong. Gaulkan sehingga rata. Kulit puff dipotong 4 keping. Letakkan kentang lenyek tadi, pepperoni dan jangan lupa letakkan cheese. Kemudian temukan bucu seperti gambar dibawah. Dibakar pada suhu 200'c selama 10 minit atau sehingga masak. Selamat mencuba... Cuma yang sedihnya, masa belum bakar bentuknya lain tapi bila dah masak jadi lain sebab kepingan puff terbuka. Tapi yang penting rasanya memang sedap.  



Cantikkan sebelum dibakar...



Nila hasilnya yang dah siap dibakar.... Sedap...


No comments:

Post a Comment