Dah lama nak kongsi ni dengan semua tapi setiap kali wat chicken chop, tak sempat nak amik gambar dah habis di jamah kaum kerabat. Tapi baru-baru ni Kelab Katering telah meminta bantuan saya untuk menunjukkan cara-cara menyediakan chicken chop untuk projek kelab diaorang. Jom kita tengok bahan-bahannya..
Black pepper chicken chop
- 2 ketul ayam paha (dibuang tulangnya)
- 5 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 2 sb madu
- 2 sb sos tiram
- 2 sb sos tomato
- 2 sb sos cili
- 2 sb sos lea & perin
Bahan untuk sos :
- sos lada hitam (saya guna jenama zuza)
- lada hitam yang ditumbuk kasar
- cendawan butang
- tepung jagung
* untuk goreng ayam saya guna tepung kentucky yang saya beli kat tesco
Cara penyediaan :
- Semua bahan untuk perap ayam dikisar. Masa kisar tak perlu gunakan air. Boleh gunakan sos untuk kisar.
- Cucuk peha ayam tadi menggunakan garpu bagi membantu bahan perap menyerap dalam isi ayam.
- Perap ayam lebih kurang 2 jam. Lagi lama lagi sedap. Biasanya saya perap semalaman.
- Biasanya sebelum menggoreng ayam saya kukus terlebih dahulu selama 3 minit. Bila kukus, cepat sikit masak. Hehehe...
- Untuk menggoreng pula, celup ayam terlebih dahulu ke dalam telur yang telah di pukul kemudian golek pula dalam tepung kentucky.
- Goreng sehingga masak.
- Untuk kuahnya pula, masukkan sos lada hitam, air (ikut byk sos yang digunakan) selalunya sebotol sos, sebotol air. Kacau rata. Masak dengan api yang sederhana.
- Cendawan dipotong nipis ikut kesukaan masing-masing.
- Masukkan lada yang telah ditumbuk kedalam adunan kuah tadi beserta bancuhan air tepung untuk memekatkan kuah, jangan lupa masukkan cendawan yang telah dipotong tadi.
- Untuk hidangan, tuang kuah ke atas ayam yang telah digoreng. Selamat mencuba!!!!!......
yeah ;) sedap lh cikgu nak lagi, hehe
ReplyDeletecek da sekali ke ritu?...
ReplyDeletetryla wat kat umah, leh gak bagi mak ayah rasa