Sempena bulan puasa ni, nak kongsi menu sayur goreng yang sedap. Sayur goreng jawa. Memang best sangat. Tahun lepas akak yang bersuamikan orang Johor ada buat sayur ni masa balik raya. Tapi tak berani nak makan coz ada barang dalaman ayam. Hati, pedal bagai... Mak memang tak makan benda tu nyah!! Tapi lepas tu terbaca dalam majalah tak ingat majalah apa ada resepi sayur goreng jawa. Sedap!!! First time buat, daddy makan siap bertambah. Dia makan camtu je, tak makan dengan nasi pun. Semalam waktu berbuka sekali lagi buat. Siap tambah cendawan hitam lagi sebab beli soun dan pucuk memang dah ada sekali. Alang-alang tu masukkan sekali je. Kat bawah ni bahan-bahannya.
Sayur Goreng Jawa
1 keping tempe (potong dan goreng)
2 keping tauhu (potong dan goreng)
1 biji kentang (dadu dan goreng)
1/2 batang keret (potong panjang-panjang)
1 peket sayur campur (soun, pucuk dan cendawan) - direndam sehingga lembut
udang basah
10 batang kacang buncis
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
5 biji cili kering (dimayang halus)
2 sudu isi udang kering
garam
minyak
* bawang putih ditumbuk bersama dengan isi udang kering
Cara-caranya:-
- Panaskan minyak, tumis bahan yang telah ditumbuk.
- Setelah naik bau, masukkan cili kering yang dimayang halus
- Masukkan sayur campur yang direndam bersama sedikit air. Tujuannya untuk melembutkan sayur tadi. Masukkan garam.
- Setelah agak lembut masukkan kacang buncis, keret, tempe, kentang dan tauhu. Masukkan juga bawang besar yang dipotong.
- Setelah masak, bolehlah dihidangkan. Selamat mencuba.
Isi undang kering yang ditumbuk bersama bawang putih |
Tauhu, tempe dan kentang yang telah digoreng |
Keret |
Kacang buncis |
Bawang besar dan cili kering |
Sayur campur - soun, pucuk dan cendawan hitam |
Udang |
Campur semua bahan |
Siap untuk dihidangkan |
Sedap, rugi kalau tak cuba |
Ada setengah orang masukkan pati santan tapi saya lebih suka goreng biasa sahaja. Jangan lupa mencuba tau.
No comments:
Post a Comment